Menu

Outside Noise

Városi környezetben, forgalmas utak mentén állandó probléma a zajterhelés. Ennek ellenére ilyen zajos környezetben is van lehetőség a kellemes pihenésre, alvásra, mégpedig a MARSHALL zajgátló ablakaival, erkélyajtóival!

Ma már egy okostelefonnal is meg tudjuk mérni az adott utca átlagos zaszintjét, ami 70-80 dB-től egészen 100-110 dB-ig terjedhet, útfelbontás, szirénázás alkalmával pedig a terhelés elérheti a 120-130 dB-t is. A zajgátló nyílászárók ennek zajszintjéből képesek elvenni minimum 36 dB-t, de akár 48 dB szintig is fokozható a hangszigetelési képesség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 45 dB zajgátló képességű ablakkal elvégzett ablakcsere után a helység teljesen alkalmas a pihenésre, az állandó vasúti, vagy villamos forgalom miatti zaj leredukálódik egy alig észrevehető szintre.

A zajgátló ablakok és erkélyajtók legfontosabb eleme a speciális, zajgátló üveg. Ennek működési elve, hogy a hangrezgések jelentős részét elnyeli egy fólia, ami két összelaminált üvegréteg között található. Ez a speciális fólia szemmel nem látható, vastagsága 1 vagy 2 mm, extrém hangszigetelési igény esetén 3 mm is lehet, az összeragasztott üvegrétegek pedig 3 vagy 4 mm vastagságúak. Ebből a paraméterből következik, hogy a hanggátló üvegek súlya szokatlanúl nagy, ezért műanyag ablakok, erkélyajtók, tolóajtók esetén a maximális méret valamivel kisebb, mint a hagyományos üvegezéssel ellátott nyílászárók esetén.

A hangszigetelést ezen kívül befolyásolja a tömítettség is, pld. a háromszoros tömítéssel rendelkező M-9000 vagy az M-9000 plusz ablakok ajánlottak a megfelelő zajgátás eléréséhez.